Ek Mali Yükümlülük?
Ek Mali Yükümlülük: Yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla, işleme konu eşyanın ithalatı gümrük vergisi dışında benzer etki yaratan ek mali yükümlülük uygulamasına tabi tutulabilir. Gözetim Uygulaması gibi Ek Mali Yükümlülük de ithalatı kısıtlayıcı önlemler arasında yer almaktadır.
Varlık amacı uluslararası ticaretin gelişmesini ve daha serbest hale gelmesini sağlamak olan Dünya Ticaret Örgütü’nün antlaşmasını imzalayan ülkelerin, bu anlaşma hükümleri içerisinde ya da ülkeler arası oluşturulan gümrük birliği veya ikili serbest ticaret anlaşmaları hükümlerine göre gümrük vergilerinde değişikliğe gitmeleri oldukça zordur. Bu nedenle, yerli üreticinin korunması veya ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla, bahsi geçen uluslararası anlaşmalara da bağlı kalmak kaydıyla, ticarete konu eşyanın ithalatında Ek Mali Yükümlülük denilen uygulamaya gidilebilir.
Örnek Hesaplama: Ek Mali Yükümlülükle ilgili tahsilatlar genellikle adet veya kg üzerinden yapılmaktadır. İlgili bir ürünün ithalatında adet başı 35 $ altında kıymet söz konusu olduğunda yine adet başına 3 $ Ek Mali Yükümlülük uygulaması olduğu ve 3.200 adet ürünün 100.000 $ CIF (İngilizce cost, insurance ve freight kelimelerinin baş harflerinden oluşan ödeme şeklidir) kıymetle ithal edileceği varsayımıyla:
Beyan edilen CIF kıymet Ek Mali Yükümlülük uygulamasının alt sınırı olan adet başı 35 $ değerinin altında olduğu için (100.000$ : 3.200) adet başına 3 $ Ek Mali Yükümlülük ödenmesi gerekecektir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus Ek Mali Yükümlülük uygulaması sonucu ödenecek fazladan 9.600 $ da (3 $ x 3.200) KDV matrahına dahil olacaktır, yani bu tutarın da KDV’si ödenecektir.